• Haal méér uit je keuken!

Capaciteitsberekening doorschuifmachines

Capaciteitsberekening doorschuifmachines

RHIMA komt regelmatig beweringen tegen waarin geclaimd wordt dat met een doorschuifmachine een capaciteit gehaald kan worden van 60-70 korven per uur. Graag willen wij hieronder uitleggen waarom dit niet mogelijk is. Althans als men zich houdt aan de officiële door de overheid aangegeven richtlijnen.

Deze richtlijnen zijn vervat in een DIN norm. De DIN norm stelt technische en hygiënische eisen aan de vaatwasmachine en het wasresultaat. Voor doorschuifvaatwasmachines wordt DIN 10512 gehanteerd. Hierin staat een wascontacttijd van 90 seconden voorgeschreven. In theorie leidt dit tot maximaal 34 korven per uur, praktisch wordt dit nog minder vanwege de handeling van het laden en uitladen. Gekoppeld aan deze DIN norm is een hygiënenorm uitgedrukt in KVE (Kolonie Vormende Eenheid): het aantal KVE per 10 cm² moet minder zijn dan 5. Deze KVE kan echter niet gehaald worden als de wascontacttijd wordt verkort.

Uitgaande van deze richtlijn is bij een standaard doorschuifmachine het maximale aantal af te wassen korven 32 per uur!

Sinds 2009 is RHIMA actief met het vermarkten van de zogenaamde PRM voorwasmachine in combinatie met de bekende WD 6 en 7 doorschuifvaatwasmachines. Het principe van de PRM is erop gebaseerd om het restwater van de vaatwasser niet af te voeren, maar te hergebruiken als voorwaswater in de PRM voorwasmachine. Deze manier van werken is efficiënt, milieuvriendelijk en zeer kostenbesparend, omdat voorspoelen met een handdouche overbodig is geworden.

De winst met betrekking tot de wascontacttijd komt bij de PRM en WD combinatie voort uit het feit dat er wordt voorgewassen met water en vaatwasmiddel: de tijd dat de vaat in de voorwasmachine zit (30 seconden) kan bij de wascontacttijd opgeteld worden, zodat de wastijd van de doorschuifmachine nog maar 60 seconden hoeft te bedragen. Hierdoor kan de combinatie PRM voorwasmachine en WD doorschuifmachine een aantal van 45 korven per uur halen.

Conclusie: alleen bij een RHIMA doorschuifmachine met PRM voorwasmachine is het maximale aantal af te wassen korven 45 per uur!

In plaats van korven/uur hanteert men ook regelmatig het aantal borden per uur. Gemiddeld kunnen er 18 grote borden in een korf. Dit betekent bij een traditionele doorschuifmachine dat er 576 borden per uur gewassen kunnen worden en bij de RHIMA PRM met WD combinatie 810.

Benieuwd hoe u meer uit uw keuken kunt halen met Droogers?
Bel ons op 0512 - 36 19 62 of mail en vraag naar de mogelijkheden.
Contact opnemen