Doordat we in een uitzonderlijke periode zitten i.v.m het coronavirus willen we u graag informeren over voorzorgsmaatregelen voor uw apparaten bij eventuele langere stilstand.
Veel keukenapparatuur staat opeens stil doordat de horeca gesloten is. Om de risico’s van schade te beperken geven wij u een aantal tips om onnodige kosten te voorkomen. Zo bent u er straks weer helemaal klaar voor als de deuren weer open gaan!
Checklist voor uw apparatuur:
- Haal altijd eerst de stekker uit het stopcontact zodra u apparatuur grondig gaat reinigen.
- Maak de apparatuur schoon met reinigingsmiddelen voor het specifieke apparaat. Zorg dat er geen kalk, water of vocht, stof en aangekoekte resten achterblijven. Ontkalk, ontvet en desinfecteer de apparaten grondig. Maak de apparatuur na het reinigen weer goed droog.
- Ontkalken van combisteamer, vaatwasser, bain marie, koffieautomaat, schilverijs- en ijsblokjesmachines.
- Zorg dat er geen water in machines achterblijft om ophoping van bacteriën te voorkomen.
- Maak koelkasten, koelwerkbanken en vriezers van binnen goed schoon en droog, vervang eventueel versleten deurrubbers en laat de deuren op een kier staan voor ventilatie. Maak de condensor aan de achterzijde goed schoon met een zachte borstel.
- Combisteamer eerst goed ontvetten en daarna grondig van binnen en buiten reinigen. Om de laatste vetresten helemaal te verwijderen, kan de combisteamer een halfuur op steamen gezet worden. Zorg er ook voor dat de afvoer goed vetvrij is. Ontkalk de combisteamer vervolgens en leeg de boiler. Maak de binnenkant na het reinigen goed droog en laat de deur op een kier staan
- Reinig de vaatwasser met het reinigingsprogramma, ontkalk deze daarna. Laat een of meerdere emmers met kokend water door de afvoer lopen om de afvoer goed te ontvetten. Laat de vaatwasser deur of kap na het reinigen op een kier open staan.
- Controleer de zoutvoorraad van de waterontharder. Schakel deze niet uit! hiermee voorkomt u langdurig stilstaand water in de leidingen.
- Verwijder uit de waterkoeler en ijsblokjesmachine het water en/of ijs, maak schoon en droog van binnen en buiten
- Koffiemachine ontkalken, reinig grondig en maak de watertank of boiler leeg. Let op: het kan lang duren voordat de ontkalkingsvloeistof uit de machine is gelopen
- Reinig de filters van uw afzuiging.
- Ververs de olie van de vacumeermachine en maak de machine van binnen schoon. Zet het schoonmaakprogramma minstens 2x aan zodat de olie goed door het apparaat pompt.
- Maak de ketel(s) van de Frituur leeg door de olie of het vet – mits nog bruikbaar – te filteren door een vetfilter. Maak vervolgens goed schoon en kook de ketel(s) uit.
- Laat elke afvoer af en toe doorlopen om uitdroging te voorkomen.
- Laat brandgevaarlijke toestellen zoals de frituur en lavagrill keuren om ervan verzekerd te zijn dat de apparatuur voldoet aan de elektrische veiligheidseisen.
Wij adviseren u tot slot preventief onderhoud van uw keuken in te plannen zodat alles naar behoren blijft werken.
Veiligheidskeuring
Bij brandgevaarlijke toestellen, zoals de frituur en lavagrill, is de NEN 3140 keuring erg belangrijk. Dit wordt in de drukke horeca keukens wel eens vergeten. Omdat nu de keuken (gedeeltelijk) stilstaat is het nu het moment om deze jaarlijkse keuring te laten doen door één van onze gecertificeerde monteurs. Met de keuring bent u ervan verzekerd dat uw apparatuur voldoet aan de technische veiligheidseisen. Hiermee wordt een veilige arbeidsplaats – die aan de Arbowet voldoet – gegarandeerd. Veel verzekeraars verplichten ook de NEN keuring
Bestel uw reinigingsmiddelen eenvoudig en snel in de webshop!
Heeft u vragen en/of wilt u meer informatie over het onderhoud van uw apparatuur? Neem contact met ons op. Onze adviseurs staan voor u klaar.